Setelah berhasil mengoprek si Sony X8 milik pribadi menjadi Gingerbread, sekarang kepinginan hati menambah menjadi Ice Cream. Wah..melihat tampilan dan performa yang semakin keren tak sabar segera mengupgrade kembali.

Setelah mencari beberapa file seri ICS untuk X8 kiranya sudah cukup dan siap untuk di install seperti install seri Gingerbread. Ternyata tidak semudah itu, kita harus merubah kernel kita dulu menjadi lebih tinggi lagi. Dan merubah kernel tidak semudah yang kita bayangkan.

Saya mencoba beberapa kali dan ternyata Error alias gagal. Setelah mencari sumber permasalahan ternyata X8 dapat di ubah kernel dengan cara kita harus Unlock Bootloader x8 tersebut terlebih dahulu.

Sebenarnya untuk seri tertentu keluaran terbaru unlock bootloader sangat beresiko sekali yaitu hardbrick atau mati total. Nah jalan satu-satunya anda harus membawanya ke SE Center. Hal yang perlu saya ingatkan mengenai Unlock bootloader.

WARNING (PERINGATAN) :

  1. Unlock Bootloader dapat menghilangkan garansi handphone anda.
  2. Ini merupakan prosedure yang sangat berbahaya, kemungkinan handphone anda bisa mati total, dan kemungkinan juga pihak SE Center dapat memperbaiki HP anda.
  3. Pastikan X8 anda belum pernah anda Oprek sebelumnya terutama mengenai Unlock Bootloader, di khawatirkan hal lain yang belum kita ketahui efek dari hal yang anda lakukan akhirnya berakibat fatal terhadap X8 anda.
  4. Matikan seluruh Antivirus yang anda miliki atau uninstall antivirus anda.
  5. Saya tidak ikut bertanggung jawab jika terjadi kerusakan fatal terhadap X8 anda.
  6. X8 and W8? i.e E15i/a and E16i/a?
    Peringatan…!!!
    Buka penutup X8, lihat bagian bawah baterai. Jika tertera 11W28 ke bawah berarti cukup aman anda melakukan unlock, tetapi jika 11w29 ke atas dapat dipastikan X8 anda akan mati.

Ada beberapa hal yang perlu di siapkan. Proses ini tidak lama, yang lama proses download filenya 😀

  1. Pastikan X8 dalam kondisi sudah Root, dan jangan lupa PC juga kabel USB.
  2. Anda sudah memiliki Stock Kernel dan ROM.
  3. Flashtool v 0.6.8.0. Download it here. (For Windows)
  4. Download S1Tool. Ini digunakan untuk mengetahui apakah X8 anda memiliki jenis SIM Locks yang aman untuk membuka atau tidak.
  5. MSM Scripts. Untuk membuka kunci ketika dalam kondisi tertentu ada SIM LOCK pada ponsel Anda.
  6. Sony Ericsson PC Companion. Dibutuhkan untuk konektivitas yang lebih baik.
  7. Gordon’s Gate Drivers.
  8. Stock Kernel. Jika belum memiliki maka anda dapat mencoba kernel berikut ini. X8:Download
  9. Yang terakhir adalah Yakin dan Berani mencoba. 🙂

PERSIAPAN… saatnya melakukan persiapan.

  1. Matikan seluruh antivirus atau malware anda terlebih dahulu.
  2. Pastikan sekali lagi anda sudah siap memiliki ROM dan X8 dalam keadaan Root.
  3. Jangan lupa pastikan “Debugging Mode” dalam keadaan aktif.
  4. Install PC Compination.
  5. Install Flash Tools. Setelah selesai install Flash tools biasanya file terdapat di Drive C dengan folder Flash Tools. Cari di dalamnya folder driver kemudian Install juga File Driver tersebut.
  6. Install Gordon’s gate Driver. Namanya adalah : “ggsetup.exe”
  7. Jika Laptop anda menginginkan Restart maka Restart saja dan pastikan menyala kembali. Cek pada Task Manager setelah menyala pastikan bahwa file “ADB.exe” tidak berjalan. Jika berjalan silahkan di Kill saja.
  8. Unzip/Unrar “S1Tool” dan Unzip/Unrar “MSM File”.
  9. Jika anda sudah mendownload kernel silahkan di extract dan pastikan file di dalam berextensi “.ftf” . Copy file tersebut dan masukkan kedalam folder Firmwares yang terdapat di Flashtools.

Langkah PERTAMA.

  1. Ucapkan Bismillah semoga tidak terjadi hal yang tidak di inginkan.. 😀
  2. Matikan Hanphone anda.
  3. Jalankan S1Tool. Kemudian pilih Identify.
  4. Setelah muncul peringatan bahwa anda di suruh menghubungkan HP. maka seblumnya tancapkan USB Cable ke HP. Lalu dengan menekan tombol back pada HP lalu tancapkan USB ke PC.
  5. S1Tool akan membaca HP anda.
  6. Hasil Output.
  7. Jika anda mendapatkan pesan “SEMC LOCK CERTIFICATE” ini merupakan kabar baik. 😀

Kasus yang terjadi:

  1. Jika anda mendapatkan pesan: “SEMC SIMLOCK CERTFICATE”; or You had unlocked your phone using EMMA/IMEI codes; or Your phone came unlocked from company (Ikuti langkah A)

LANGKAH A:

  1. Jalankan Flash Tools.
  2. Dalam kondisi HP menyala dan sudah Root, tancapkan USB ke PC. Jika muncul popup silahkan pilih Isi daya atau Charge Phone.
  3. Maka lihat layar HP, jika muncul acces permision dari Super User  silahkan anda Allow.
  4. Setelah anda Allow cabut kabel lalu tancapkan kembali. Click Plugins >> Bootloader Unlock. Select Unlock/Run.
  5. Jika ketika anda Click tidak muncul apa-apa. Silahkan anda tutup flash tools cabut usb kemudian jalankan kembali flash tools dan hubungkan kabel usb kembali.
  6. Jika langkah no.4 Sukses, maka muncul perintah untuk menancapkan USB kembali. Yang anda lakukan cabut usb lalu matikan HP.
  7. Dengan menekan tombol back pada HP tancapkan kembali USb ke PC. Pastikan lampu indicator menyala hijau baru anda lepaskan. Maka Unlock mulai proses.
  8. Tunggu sampai FlashTool meminta Anda untuk Disconnect the cable.
  9. Flash tools akan memberi tahu. TURN ON the Phone and Reconnect the Cable. Restart the phone and wait till its completely booted. Connect the Cable now. NO BACK BUTTON HERE. Don’t use your extra brain. Silahkan anda nyalakan HP tanpa menekan tombol back.
  10. Setelah menyala proses flashtools biasanya masih berjalan, biarakan saja sampai Finish. (Unlock was successful.)
  11. Nah..selamat X8 anda telah berhasil di Unlock.
Cara Unlock Bootloader Xperia X8

You May Also Like

88 thoughts on “Cara Unlock Bootloader Xperia X8

  1. ya boss hp sony w8 ane mati total….setelah melakukan unlock bootloader,,,kira2 bos kerusakanya di software apa di hardware nya….mohon pencerahanya….

    1. Mati totalnya dalam kondisi seperti apa..? apakah dinyalakan sudah tidak mau menyala lagi atau dinyalakan tetapi hanya dalam kondisi boot saja tidak mau masuk ke sistem..?
      –Jika HP X8–
      Jika dalam kondisi dinyalakan tidak mau sama sekali maaf gan itu saya kurang mengerti. Tetapi jika dinyalakan tetapi cuma dalam keadaan boot dan tidak mau masuk sistem (cuma keluar tulisan sony erricson saja) itu hanya software. Bisa di lakukan flash pada X8nya gan, menggunakan flashtools dan dengan rtf(image original X8)
      kemungkinan sama untuk W8 agan.. 🙂

  2. mati total nya waktu di tekan tombol power udah gak mau booting lagi gan…………………..
    kira2 apa nya y gan software tau hardwarenya……………..hp atu atunya lagi……………………..
    mohon pencerahanya……..dan lam kenal gan……..

    1. masihkah sempat nyala screennya g gan? Nyala tapi blank g muncul apa2 itu kemungkinan softwarenya gan. Tetapi jika ketika di tekan tombol power sudah tidak mau menyala mohon maaf saya kurang tau. Harus di cek dulu gan.
      Jadi agan bisa langsung ke service hp saja buat ngecek apakah hardware bermasalah atau tidak.

    1. 11w25 itu seri apa ya gan..? ini untuk Xperia X8. Saya belum pernah mencoba untuk seri yg 11w25 gan… jadi tidak bisa memutuskan aman atau tidaknya. 🙂

    1. kalau masih garansi bawa aja ke sony center! tpi jgan blang kalau hpx udah d oprek sehingga mati! bwa aja trus blang aja kalau saya ganti sd cardx dengan sd card 8gb pas di nyalaain udah gak bsa! saya berhasil gan dan gak kena biaya! selamat mencoba

    1. Keterangan di atas sudah saya jelaskan gan. Jika tertera 11W28 ke bawah berarti cukup aman anda melakukan unlock, tetapi jika 11w29 ke atas dapat dipastikan X8 anda akan mati.

      Jadi saya rasa aman gan.

    1. Jika tertera 11W28 ke bawah berarti cukup aman anda melakukan unlock, tetapi jika 11w29 ke atas dapat dipastikan X8 anda akan mati. jadi kemungkinan buat agan susah kalau diatas 11w29

  3. gan soner x8 ane pas dinyalain cuma ada layar soner aja,, fungsi tombol gak ada yang mau.. gimana gan?? tadi nya udah instal custom room

    1. Apakah yg dimaksud mungkin hanya bootloader soner aja..g bisa masuk ke sistem kah…? Kalau seperti itu bisa agan flash ulang dengan image asli soner yang eclair gan. Dowload di sini gan. http://indralp.com/url/avdl
      Nanti caranya sama seperti agan di awal waktu merubah kernel agan. Waktu custom ROM. 🙂

    1. Gan abi, untuk saat ini ane blm sempet nemuin untuk di atas seri 11w28. Memang susah gan.. jadi kalaupun sempat di unlock sama aplikasi Setool box, masih ttp aja g mau kebuka gan.
      Dan memang ane mbaca di beberapa forum mengalami hal yang sama. Mungkin suatu saat agan nemuin caranya bisa shared kembali ke kita gan.. 🙂

    1. Untuk upgrade ke ICS x8 sudah di pastikan lemot non. Di karenakan memang X8 standartnya untuk eclair. Tetapi jika ingin upgrade ke atas boleh dicoba untuk Ginger, walaupun juga untuk seri yg CM10 (Jelly) juga udh keluar.
      Jika ingin mempercepat ada berbagai macam cara di harapkan non menemukan cara yg tepat sehingga tidk membebani kerja dari hp itu sendiri. 😀
      Forum Android di fb non bisa join…
      https://www.facebook.com/groups/MADIUN.ANDROID.COMUNITY/

  4. Suhu-suhu… tolong pencerahanya.. ceritanya habis Unlock Bootloader, nah ane lupa baca ini
    Peringatan…!!!
    Buka penutup X8, lihat bagian bawah baterai. Jika tertera 11W28 ke bawah berarti cukup aman anda melakukan unlock, tetapi jika 11w29 ke atas dapat dipastikan X8 anda akan mati.

    nah ternyata kalo hp ane dibelakngnya yg 11W38,
    exekusi sdh dijalnkan.. dah alhasil HARDBRICk, ga mau ngapa ngapin hpnya, dicas ga ada lmpu indikasinya… tolong Agan2 dan Sista yg cakep2 dan cantik2. selain ke SE center ada cara lain ga ?
    Read More…

        1. Masukaan gan. Mungkin bisa pakai flashtool kalau masih memungkinkan. Dan kalau memakai flashtool pastikan semua driver yang dibutuhkan telah terinstall di PC atau Laptop 🙂

  5. thanks gan, tp ini gak bisa gan, biasanya Kalo masih ada Tulisan Sony ericsson wrna hitam putih itu, pkai flashtool masih bisa terdeteksi. nah klo ini, udah matot. ga kebaca di flashtools.

  6. hp sony w8 ane mati total….setelah melakukan unlock bootloader,,,kira2 kerusakanya di software apa di hardware nya , terus tulisan di belakang hp ane 12W10 ,….. gimana nih gan binggung… mohon responya ya gan …. kalo bisa secepatnya

    1. Kemungkinan besar softwarenya gan. Tetapi tidak menutup kemungkinan kena hardwarenya jg.
      Tetapi untuk seri yang diatas 11w29 untuk sementara ini belum tau solusinya.
      Kemungkinan teman-teman ada yg tau bisa shared disini juga. Solusi silhkn bawa ke service centernya aja gan. 😀

    1. Kalau masih garansi cuma membayar ongkos pengiriman ke service center (kalau lokasi service center luar kota).
      Jika masa garansi telah out off date, ya tergantung kerusakan si..ane rasa.

  7. hp ane jadi hardbrick juga gan karena dua kali buka cmd nya di unlock boot loader yang pertama msm7227_semc trus buka lagi yang msm7227_setool2 malah jadi rusak hape ane

  8. hape ane lg dibetulin diservice center TAM , tapi kalo bootloader nya belum di restore , pengaruh sama garansinya gak gan , atau garansinya gak berlaku/dirobek gak gan ?

  9. tapi gan betulinya lama buangget , masa ya katanya janji 2 minggu udah selesai , gak taunya ane tanya setelah 2 minggu belom selesai juga , katanya spareparts konektor baterai yang rusak masih di pesen belom ada barangnya katanya 1 minggu lagi gan nyebelin banget tuh TAM ya -_-

  10. Gan, kok pas saya nyolokin hp tulisannya gini :

    TO CONNECT NEXT PHONES
    X10 Xperia,E10 Xperia Mini,E15 Xperia X8,U20 Xperia Mini Pro
    LT15 Xperia ARC,MT15 Xperia NEO,R800 Xperia PLAY
    PRESS AND HOLD “BACK” BUTTON…

    PLEASE ATTACH TURNED OFF PHONE NOW
    llbug:[\?USB#VID_0FCE&PID_2149#42583930324650575053#{a5dcbf10-6530-11d2-901f-00c04fb951ed}] open error: “The system cannot find the file specified”
    Elapsed:178 secs.

    trus ga jalan lagi gan

  11. gan, kalo udah mati total dengan batrai awal 11w42
    kalo saya ganti batrai dengan 11w27 ke bawah bisa nyala gk ?
    tolong yaa

    1. lebih baik bawa ke centernya aja gan.
      Tetapi kyaknya yg tertera awal (11w42) adalah yg berlaku gan. Wlupun diganti kebawah tp bawaannya awal itu yg berlaku.

  12. atau beli kabel kalau ngk bisa rakit ,,,, w8 di jamin matot kalau di root ,kalau tidak ngk ada signal,,, jadi diharap hati2

  13. I not to mention my friends have already been looking through the great tips and tricks found on your site then all of the sudden I had a terrible suspicion I had not thanked the blog owner for those strategies. All the ladies were definitely absolutely thrilled to learn all of them and now have really been using them. Many thanks for getting considerably thoughtful and then for opting for such incredibly good themes most people are really wanting to understand about. My very own honest regret for not saying thanks to sooner.

  14. I simply desired to thank you very much once again. I’m not certain the things that I would have gone through in the absence of the entire tips and hints shown by you on that area. It seemed to be a very terrifying issue in my position, however , seeing a new skilled form you handled it made me to cry for delight. I’m just happy for this work and thus wish you recognize what an amazing job you’re doing instructing the rest all through your site. I know that you haven’t got to know all of us.

  15. I want to express my appreciation to you just for bailing me out of this issue. Right after looking through the the net and finding principles which were not productive, I was thinking my entire life was well over. Existing without the presence of answers to the problems you have sorted out all through your entire article content is a critical case, and the kind which may have badly damaged my entire career if I hadn’t discovered the website. Your main competence and kindness in controlling almost everything was helpful. I’m not sure what I would’ve done if I had not come upon such a solution like this. I can also at this moment look forward to my future. Thank you very much for the reliable and amazing help. I will not hesitate to refer the sites to any person who needs and wants guidelines on this area.

  16. I am also commenting to let you be aware of what a notable encounter my friend’s child obtained reading through the blog. She discovered some details, which included what it is like to have a great helping mindset to make other folks smoothly gain knowledge of specified tricky issues. You undoubtedly did more than people’s expectations. I appreciate you for churning out such valuable, safe, explanatory and as well as cool tips on your topic to Gloria.

  17. Thank you so much for providing individuals with such a marvellous possiblity to check tips from this site. It’s always very pleasant and as well , full of a lot of fun for me and my office co-workers to visit your blog at a minimum thrice in one week to study the newest guidance you will have. And of course, we’re usually happy with your excellent tactics you give. Certain 2 ideas on this page are clearly the most efficient I’ve had.

  18. I and my guys happened to be following the good tricks found on the blog while unexpectedly developed a terrible suspicion I had not expressed respect to the site owner for those secrets. All the guys were definitely totally warmed to learn them and have now absolutely been making the most of them. I appreciate you for actually being quite helpful as well as for deciding on this form of remarkable things most people are really eager to discover. Our own honest regret for not saying thanks to you sooner.

  19. I happen to be writing to make you understand what a cool experience my friend’s child obtained going through your web page. She realized many things, with the inclusion of what it is like to possess a very effective coaching mood to have folks just gain knowledge of some tortuous things. You actually did more than readers’ desires. Many thanks for supplying such warm and friendly, trustworthy, educational and as well as cool thoughts on your topic to Ethel.

  20. My spouse and i felt very cheerful Ervin could conclude his research through your ideas he made from your weblog. It’s not at all simplistic just to be giving freely instructions that many people today have been making money from. And now we realize we’ve got the blog owner to be grateful to for that. Most of the illustrations you have made, the straightforward site navigation, the relationships you can help promote – it’s many astounding, and it’s really facilitating our son and the family reckon that this matter is entertaining, which is highly mandatory. Thanks for all the pieces!

  21. I simply needed to say thanks once again. I’m not certain the things I would have worked on in the absence of the tactics documented by you directly on this situation. It truly was a real frightening case in my view, nevertheless witnessing a new professional mode you processed the issue took me to leap with delight. Extremely happy for your information and as well , expect you really know what a great job you’re undertaking teaching most people via your web blog. I’m certain you have never encountered all of us.

  22. I’m just commenting to make you be aware of of the wonderful encounter my princess experienced checking your site. She picked up so many pieces, which include what it’s like to have an excellent giving heart to get many more effortlessly know precisely a number of extremely tough subject areas. You undoubtedly surpassed readers’ desires. Many thanks for imparting the good, trustworthy, edifying and as well as unique tips about your topic to Emily.

  23. I am also commenting to make you know what a awesome experience my cousin’s daughter undergone viewing your blog. She picked up plenty of issues, which include what it’s like to possess an amazing helping heart to make the mediocre ones just grasp certain advanced subject matter. You undoubtedly surpassed readers’ expected results. Many thanks for rendering such invaluable, safe, educational and also unique tips on this topic to Julie.

  24. I’m just commenting to make you understand what a remarkable experience our daughter experienced checking your web page. She discovered a lot of details, including what it is like to have an awesome teaching character to make most people without difficulty completely grasp certain problematic subject matter. You undoubtedly did more than visitors’ expectations. I appreciate you for coming up with these productive, trusted, explanatory as well as easy thoughts on the topic to Sandra.

  25. A lot of thanks for every one of your work on this website. Betty loves going through investigations and it is obvious why. A number of us learn all relating to the powerful means you deliver important ideas via this web site and as well as boost contribution from the others on that matter and our own princess is always starting to learn a great deal. Take advantage of the remaining portion of the new year. You are always doing a really great job.

  26. I wish to express some thanks to this writer for bailing me out of this type of instance. Just after looking out throughout the world wide web and getting ideas which are not pleasant, I assumed my life was over. Existing minus the strategies to the difficulties you’ve fixed by means of your entire website is a serious case, and ones which might have adversely damaged my career if I had not come across your website. Your personal capability and kindness in dealing with all things was helpful. I am not sure what I would have done if I hadn’t encountered such a solution like this. I’m able to at this point relish my future. Thanks a lot so much for your expert and result oriented guide. I won’t think twice to refer your web site to anybody who needs to have recommendations on this subject.

  27. I intended to compose you this very little observation in order to give many thanks yet again just for the great thoughts you have provided here. It has been so particularly generous with people like you to make unreservedly all most of us might have made available for an e-book to help make some dough for their own end, particularly considering the fact that you could possibly have tried it if you considered necessary. These tactics additionally worked like a easy way to fully grasp that many people have a similar dream just as my personal own to know the truth a good deal more pertaining to this issue. Certainly there are numerous more pleasurable occasions ahead for people who go through your blog.

  28. I want to show some thanks to you for rescuing me from this type of challenge. As a result of scouting throughout the world-wide-web and coming across thoughts which are not powerful, I figured my entire life was well over. Living without the presence of strategies to the problems you’ve resolved by means of this short post is a serious case, and the ones that could have adversely damaged my career if I had not discovered your site. Your own personal competence and kindness in touching all the things was helpful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t discovered such a subject like this. I can also now look forward to my future. Thanks for your time so much for this impressive and sensible help. I won’t hesitate to endorse your web sites to any person who desires direction about this issue.

  29. I wish to show my respect for your kind-heartedness giving support to folks that actually need help with this important situation. Your special commitment to getting the message up and down was astonishingly useful and has all the time allowed some individuals just like me to reach their pursuits. This useful key points means a great deal a person like me and far more to my office workers. Warm regards; from everyone of us.

  30. Thanks for all your effort on this blog. Gloria really loves working on investigations and it’s really simple to grasp why. We notice all relating to the compelling mode you make useful solutions on the website and inspire response from the others on the area while my daughter is in fact being taught so much. Have fun with the rest of the year. You’re carrying out a remarkable job.

  31. A lot of thanks for your entire hard work on this web page. Gloria really loves making time for investigation and it is easy to see why. Most people notice all of the lively method you offer great guidance by means of the web site and in addition boost contribution from some other people on this content plus our own child is undoubtedly starting to learn so much. Enjoy the remaining portion of the new year. You have been conducting a wonderful job.

  32. I want to convey my respect for your kindness giving support to persons who require help with in this concern. Your real commitment to getting the message all around has been exceedingly effective and have usually helped guys just like me to attain their goals. This informative report means a whole lot a person like me and further more to my fellow workers. Many thanks; from all of us.

  33. Thank you so much for giving everyone remarkably marvellous opportunity to read critical reviews from this website. It is usually very good and full of a good time for me and my office friends to visit your blog really 3 times a week to study the newest secrets you have got. And definitely, I am just usually satisfied with your unique pointers you serve. Some 4 facts on this page are definitely the most beneficial I have ever had.

  34. I and also my buddies came reviewing the excellent tips and hints located on your web page and unexpectedly I got an awful feeling I had not expressed respect to the website owner for those secrets. All of the guys are actually as a consequence warmed to learn them and have in effect sincerely been using them. Thank you for getting very accommodating and for making a choice on this sort of superior ideas most people are really needing to know about. Our own honest apologies for not expressing gratitude to you earlier.

  35. I want to show some appreciation to the writer for bailing me out of this type of dilemma. As a result of scouting throughout the internet and seeing advice which are not productive, I was thinking my life was well over. Living minus the solutions to the problems you’ve sorted out as a result of your entire guide is a crucial case, as well as the kind which may have badly damaged my career if I had not discovered the website. That competence and kindness in dealing with every aspect was tremendous. I am not sure what I would have done if I had not come upon such a thing like this. I’m able to now look ahead to my future. Thank you so much for the reliable and results-oriented guide. I won’t hesitate to suggest your blog to anyone who desires care about this situation.

Leave a Reply

Your email address will not be published.